L.P. van de Spiegelprijs

 

Deze prijs is een eerbetoon aan een persoon uit de wetenschap of de praktijk van het Nederlandse openbaar bestuur die door zijn loopbaan of oeuvre een brug heeft geslagen tussen de bestuurskunde en het openbaar bestuur.

De prijs is vernoemd naar Laurens Pieter van de Spiegel (1737-1800), die al op jonge leeftijd carrière maakte in het Nederlandse openbaar bestuur. Eerst was hij burgemeester van Goes, later raadspensionaris van Zeeland en ten slotte raadspensionaris van Holland tot aan de Franse bezetting.

Van de Spiegel werd door zijn tijdgenoten beschouwd als een geleerde wiens werk van grote betekenis was voor de geschiedenis van het recht. Hij liet een uitgebreide collectie van brieven na en diverse verhandelingen over het functioneren van het recht, de politiek en het landsbestuur. Eén van zijn bekendste bestuurskundige werken, postuum verschenen in 1806, is de Schets der Regeerkunde die door de grondlegger van de Nederlandse bestuurskunde G.A. van Poelje wordt aangeduid als een bestuursleer avant la lettre. Zijn leven en zijn werk hebben daarmee in het teken gestaan van het slaan van een brug tussen de wetenschap en de praktijk van het openbaar bestuur.

Bekijk het statuut van de prijs.

Overzicht van uitreikingen.

s2Member®