Winnaars essaywedstrijd van de Vereniging voor Bestuurskunde bekend

door | 8 mrt 2023 | Nieuws, Prijzen VvB

Tijdens het 50-jarig jubileumevenement van de Vereniging voor Bestuurskunde zijn de winnaars van de essaywedstrijd bekend gemaakt. Winnaar in de categorie studenten is Lucy van Eck, student van de research master Bestuurskunde en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. En de winnaar in de categorie jonge wetenschappers is Bram Verhulst, promovendus Bestuurswetenschap en Politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 

De winnaar in de categorie studenten heeft met haar essay een originele en innovatieve blik op een hoogst actueel thema binnen de bestuurskunde. Lucy van Eck schreef een essay met als titel: ‘Het publiek belang geven: Hoe de bestuurskunde een impactvolle bijdrage kan leveren aan digitaliseringsvraagstukken door samen te werken met publieken en een verbeeldende blik aan te nemen’. Daarvoor verdient zij “waardering voor haar persoonlijke reflecties op haar plek als student binnen de bestuurskundige discipline” en “vindt het mooi en sterk hoe het onderwerp wordt gepositioneerd als een maatschappelijke opgave in plaats van een issue voor het openbaar bestuur”, aldus de jury. 

Bram Verhulst, winnaar in de categorie jonge wetenschappers, schreef een essay getiteld ‘De strijd om het academisch bestaan. Naar een bouwende bestuurskunde’. De jury roemt hem om de wijze waarop hij in zijn kritische beschouwing zo’n positieve boodschap weet over te brengen. Zijn essay is “prikkelend” en heeft “zowel meerwaarde voor de wetenschap als de praktijk, doordat zijn beschouwing voor beide groepen mooie reflecties oproept.” Verder noemt de jury het sterk dat Verhulst zich niet alleen richt op de inhoudelijke kant van de bestuurskunde, maar juist ook op de academische wereld in brede zin èn de mensen daarbinnen. Daarmee geeft hij de wetenschap een menselijk gezicht. 

Lees het juryrapport hier.

Een drieledige jury bestaande uit Shelena Keulemans (universitair docent aan de Radboud Universiteit en redactiesecretaris van het tijdschrift Bestuurskunde), Karin van Boetzelaer (algemeen bestuurslid van de Vereniging voor Bestuurskunde en raadadviseur bij het Kabinet Minister-President van het ministerie van Algemene Zaken) en Marcel Boogers (algemeen bestuurslid van de Vereniging voor Bestuurskunde, hoogleraar aan de Universiteit Twente en onderzoeker bij Necker van Naem) heeft de ingezonden essays gelezen en beoordeeld.

s2Member®