Maarten Hillebrandt ontvangt de Van Poeljeprijs 2017

Donderdag 1 november 2018 heeft de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) tijdens de jaarlijkse conferentie van het Netherlands Institute of Government (NIG) in Den Haag, de winnaar bekend gemaakt van de Van Poeljeprijs 2017. De prijs is dit jaar gewonnen door Maarten Hillebrandt (Universiteit van Amsterdam).

De Van Poeljeprijs is de jaarlijkse prijs van de VB voor het beste bestuurskundige proefschrift dat aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit is verdedigd. De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van professor Esther Versluis (Maastricht University) beoordeelde dit jaar 23 dissertaties. In vergelijking met de afgelopen paar jaar is dat een kleiner aantal proefschriften.Dat is verkleind naar een longlist van 20 dissertaties, waaronder twee van een Vlaamse universiteit, en de andere 18 van Nederlandse universiteiten.

Ondanks de Nederlandse/Vlaamse afkomst zijn de meeste dissertaties in het Engels geschreven, zelfs het hoogste aandeel sinds de oorsprong van de Van Poeljeprijs. Dit jaar was 55% van de proefschriften in de vorm van gebundelde artikelen en 45% in een meer traditionele of “klassieke” vorm van een monografie. Net als vorig jaar ziet de jury opnieuw verbeteringen in de manier waarop op artikelen gebaseerde boeken worden opgezet. Jonge wetenschappers hebben steeds meer het vermogen om duidelijke en coherente argumentatielijnen te creëren in de verschillende artikelen in het boek.

Na het bespreken van de 20 boeken op de longlist - elk boek wordt gelezen door twee juryleden - hebben we de volgende dissertaties genomineerd voor de ‘short list’ (in alfabetische volgorde):

  • Carola van Eijk, Engagement of citizens and public professionals in the co-production of public services, Leiden University
  • Maarten Hillebrandt, Living Transparency. The development of access to documents in the Council of the EU and its democratic implications, Universiteit van Amsterdam
  • Hortense Jongen, Combating corruption the soft way. The authority of peer reviews in the global fight against graft, Maastricht University

Ondanks de moeilijkheden om deze boeken te vergelijken, kozen we unaniem een ​​winnaar. (Trouwens, twee van de juryleden waren ook supervisors, ze gingen 'naar de gang' tijdens de laatste besluitvormingsronde.) Vanwege de zeer relevante en actuele nieuwe inzichten in de variatie in transparantie in verschillende Raadsconstellaties, het zeer rigoureuze conceptuele en empirische werk, gebaseerd op documentanalyse, interviews en procesopsporing, is de winnaar van de Van Poeljeprijs 2017:

Maarten Hillebrandt met zijn dissertatie Living Transparency. The development of access to documents in the Council of the EU and its democratic implications

Dit zeer actuele proefschrift evalueert het transparantiebeleid van de Europese Unie in haar meest politieke instelling: de Raad van Ministers. Op het kruispunt van recht en openbaar bestuur, vraagt ​​het boek of dit transparantiebeleid werkt; versterkt het inderdaad de democratie?

Maarten Hillebrandt behaalde zijn Research Master Public Administration and Organization Sciences (meerdere universiteiten samen) en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam bij prof.dr. Deirdre Curtin en prof.dr. Albert Meijer, Universiteit Utrecht.

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij:

s2Member®