Donderdag 2 november 2023 heeft de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) tijdens de jaarlijkse conferentie van het Netherlands Institute of Governance (NIG) in Delft, de winnaar bekend gemaakt van de 46e Van Poeljeprijs. De prijs is dit jaar gewonnen door Laura Cleton, thans verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De Van Poeljeprijs is de jaarlijkse prijs van de VB voor het beste bestuurskundige proefschrift dat aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit is verdedigd. De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van professor Sanneke Kuipers, Universiteit Leiden, beoordeelde dit jaar 26 dissertaties, waaronder de helft van Vlaamse universiteiten en de andere helft van Nederlandse universiteiten.

Dit jaar was 75% van de proefschriften een bundeling van artikelen, of een hybride vorm en 25% een meer “klassieke” monografie. De trend naar een toenemend aantal op artikelen gebaseerde dissertaties zet zich voort.

Na het bespreken van de 26 boeken op de longlist selecteerde de jury drie boeken om genomineerd te worden voor de ‘short list’ (in alfabetische volgorde):

• Chesney Callens, ‘Co-evolving Towards Innovation A Configurational Approach On Conditions of Collaborative Innovation in Public Service Delivery’ – Antwerp University

• Laura Cleton, Deporting Childeren: Policy Framing, Legitimation and Intersectional Boundary Work’ – Antwerp University

• Erik-Jan van Dorp, ‘Senior Civil Servants’ Craftwork’- Universiteit Utrecht

Deze drie boeken zijn door alle juryleden gelezen en tijdens het intensieve juryberaad besproken, beoordeeld en gewogen. Zoals altijd kan er maar één boek winnen. De hoge kwaliteit van de drie boeken op de shortlist maakte het de jury moeilijk om te kiezen, uiteindelijk was één boek het meest compleet, en vertoonde de meest innovatieve eigen bijdrage.

De winnaar van de Van Poeljeprijs 2022 is:

Laura Cleton, Deporting Childeren: Policy Framing, Legitimation and Intersectional Boundary Work’

Laura Cleton promoveerde aan de Universiteit van Antwerpen bij prof.dr. Petra Meier.

Brenda Vermeeren, VB bestuurslid en verbonden aan de Erasmus Universiteit, mocht gisteravond de Supervisor of the Year prijs ontvangen. Deze prijs werd donderdag 2 november tijdens de NIG conferentie in Delft uitgereikt.

s2Member®