Sylvo Thijsen is vanavond uitgeroepen tot de Overheidsmanager van het Jaar 2019 en de gemeente Tilburg tot de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2019. De uitreiking van de Overheidsawards vond traditiegetrouw plaats in de Ridderzaal.

Vol trots namen Sylvo Thijsen (directeur Staatsbosbeheer) en de gemeente Tilburg de prijzen in ontvangst. Minister van Staat Herman Tjeenk Willink droeg de jaarlijkse Overheidslezing uit en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops sprak het publiek toe met een speech over het belang van de Overheidsawards.

Voor de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2019 waren Rosemarie Bastianen (directeur Eenvoudig Beter, ministerie van Binnenlandse Zaken) en Anne Coenen (directeur Maatschappelijke Ondersteuning in de Wijk, gemeente Rotterdam) de andere finalisten. ProRail en het Centraal Justitieel Incassobureau waren de overige kanshebbers voor de titel Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2019. 

De finalisten hebben het beide jury’s wederom niet makkelijk gemaakt. Ze lieten alle zes op hun eigen manier zien hoe zij in de afgelopen tijd indrukwekkende prestaties in het publieke domein hebben verricht. 

De jury over Sylvo Thijsen

Toen Sylvo Thijsen bij Staatsbosbeheer begon, stapte hij midden in het zware weer. Staatsbosbeheer stond aan de vooravond van een krimp opdracht en het bestaansrecht als publieke organisatie stond op losse schroeven. Sylvo wist in deze onzekere tijd een stip op de horizon te zetten voor zowel de medewerkers als de organisatie. Door het gesprek aan te gaan met betrokkenen, wist Sylvo een breder draagvlak te creëren voor de nieuwe koers van de organisatie. De jury is onder de indruk van hoe hij als bevlogen overheidsmanager de gehele organisatie weet mee te nemen: van boswachter tot vrijwilliger en werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toen Sylvo begon was de organisatie op zoek naar een identiteit en die heeft hij - samen met zijn medewerkers - gevonden en verder ontwikkeld. 

De jury over de gemeente Tilburg

De gemeente Tilburg heeft een indrukwekkende transformatie doorgemaakt. Van een klassiek dienstenmodel naar netwerkmodel, van spelbepaler op diverse terreinen naar een van de spelers in het veld. Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van het Spoorpark, wat is gerealiseerd op basis van een burgerinitiatief. Bij de gemeente is sprake van een brede en systematische beweging om te werken vanuit concrete problematiek. In de afgelopen jaren is de gemeente Tilburg in de misdaadmeter van het AD gedaald van plek 3 naar plek 24. De lokale dienstverlening wordt gewaardeerd met gemiddeld een 8,4, enkele jaren geleden was dit nog een 6,8. De organisatie is er goed in geslaagd om de jury te overtuigen van de positieve ontwikkelingen binnen het complexe speelveld die de gemeente in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

De Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar en de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar worden georganiseerd door de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en worden mede mogelijk gemaakt door:

s2Member®