Donderdag 7 november 2019 heeft de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) tijdens de jaarlijkse conferentie van het Netherlands Institute of Government (NIG) in Amsterdam, de winnaar bekend gemaakt van de Van Poeljeprijs 2018. De prijs is dit jaar gewonnen door Dorian Schaap (Radboud Universiteit Nijmegen).

De Van Poeljeprijs is de jaarlijkse prijs van de VB voor het beste bestuurskundige proefschrift dat aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit is verdedigd. De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van professor Esther Versluis (Maastricht University) beoordeelde dit jaar 21 dissertaties waaronder 4 van een Vlaamse universiteit en de andere 17 van Nederlandse universiteiten. Dit jaar zijn er iets meer mannelijke kandidaten gepromoveerd.

Ondanks de Nederlandse/Vlaamse afkomst zijn de meeste dissertaties in het Engels geschreven (90%). Dit jaar was 67% van de proefschriften in de vorm van gebundelde artikelen en 33% in een meer traditionele of “klassieke” vorm van een monografie. Het meeste onderzoek op het gebied van openbaar bestuur is nog steeds case study-gestuurd, met een meerderheid van de gevallen geconcentreerd op Europese bodem (86%).

Na het bespreken van de 21 boeken op de longlist - elk boek wordt gelezen door drie van de juryleden - hebben we de volgende dissertaties genomineerd voor de ‘short list’ (in alfabetische):

  • Carolyn Moser, EU civilian crisis management. Law and practice of accountability, Universiteit Utrecht
  • Dorian Schaap, The police, the public and the pursuit of trust: A cross-national, dynamic study of trust in the police and police trust-building strategies, Radboud Universiteit Nijmegen
  • Vidar Stevens, Mananging the Ostrich’s dance. A study on the management of collaborative networks for the promotion of policy innovations, Universiteit Antwerpen.

Ondanks de moeilijkheden om deze boeken te vergelijken, kozen we unaniem een winnaar.
De winnaar van de Van Poeljeprijs 2018 is:

Dorian Schaap met zijn dissertatie: The police, the public and the pursuit of trust: A cross-national, dynamic study of trust in the police and police trust-building strategies.

Deze dissertatie wordt geprezen om zijn ambitie, zoals blijkt uit zowel zijn theoretische als methodologische reikwijdte en kracht. In een trend waarbij dissertaties zich steeds meer richten op ‘kleinere’ onderwerpen, waarbij ‘rigor’ belangrijker lijkt dan ‘relevance’, waarderen we werk dat probeert de context van de casus te vergroten en de bredere betekenis ervan te extraheren.Dorian Schaap promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen bij prof.dr. Jan Terpstra en prof.dr. Peer Scheepers, Radboud Universiteit Nijmegen.

s2Member®