Uitnodiging symposium 'De burgemeester: vriend of vijand van de rechtsstaat?'

Tilburg University organiseert op vrijdag 21 juni 2019, in samenwerking met het vfonds, een symposium over de rol van de burgemeester in de democratische rechtsstaat (12:30-16:00, LocHal, Tilburg). Daarvoor bent u van harte uitgenodigd! Aanmelden kan hier.

Directe aanleiding is het verschijnen van de publicatie ‘De burgemeester als vriend of vijand van de rechtsstaat’, diekritisch reflecteert op het optreden van burgemeesters met betrekking tot de betogingsvrijheid, de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en de bevordering van de bestuurlijke integriteit. Kernboodschap is dat het burgemeestersambt politiseert, dat het lokaal bestuur een deel van zijn zelfreinigend vermogen dreigt te verliezen endat kernwaarden van de democratische rechtsstaat in het geding komen. De centrale vraag is hoe ambtsdragersen beleidsmakers daarop zouden moeten reageren, mede in het licht van de deconstitutionalisering van de aanstellingswijze van de burgemeester.

We zijn zeer vereerd met de komst van o.a. commissaris van de Koning Wim van de Donk, burgemeesters Henri Lenferink (Leiden), Astrid Nienhuis (Heemstede), Hans Beenakker (Tiel), Alex van Hedel (Brummen) en Jos Heijmans (Weert). Ook dragen Stavros Zouridis en Martijn Groenleer (Tilburg University) bij, evenals Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen), Ruth Prins (Universiteit Leiden) en Jessica Hoitink (Strategisch adviseur publieke sector). Zij gaan graag met elkaar en met u in gesprek over de rol en positie van de burgemeester in de democratische rechtsstaat.

Het programma is als volgt:

12:30 Inlooplunch
   
13:15 Welkom

Niels Karsten & Maurice Adams (Tilburg University)

13:30 Inleiding
Commissaris van de Koning Noord-Brabant- Wim van de Donk
13:50 

 

De burgemeester en de institutionele crisis van de rechtsstaat

Stavros Zouridis (Tilburg University)

 
14:15  Koffiepauze
   
14:30  Panelgesprek burgemeesters onder leiding van Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen), met burgemeesters Henri Lenferink, Hans Beenakker, Jan Boelhouwer, Astrid Nienhuis, Jos Heijmans & Alex van Hedel
   
15:15 Interactieve discussie Wetenschap & Beleid met o.a. Ruth Prins (Universiteit Leiden), Martijn Groenleer & Niels Karsten (Tilburg University) & Jessica Hoitink (Strategisch adviseur publieke sector)
   
15:45 Reflectie

Commissaris van de Koning Noord-Brabant - Wim van de Donk

 
16:00 Borrel

 

Het belooft daarmee een enerverende middag te worden, en we zien uit naar de gedachtewisseling! Uw aanwezigheid wordt zeer gewaardeerd. Aanmelden.

Lees ook ‘De burgemeester als vriend of vijand van de rechtsstaat: een kritische beschouwing

s2Member®