'The State of Science' Gedragsbestuurskunde: de vervlechting van bestuurskunde en gedragswetenschap in Utrecht

Locatie:           USBO, Bijlhouwerstraat 6 te Utrecht
Wanneer:        Woensdag 15 mei 2019
Tijd:                 16.00 – 19.00 uur

Een belangrijk doel van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) is het verbinden van de bestuurswetenschap en de praktijk van het openbaar bestuur. In een nieuwe serie bijeenkomsten – “The State of Science” genaamd – gaan we langs alle Nederlandse bestuurskunde instituten/faculteiten, om te horen wat in hun ogen de belangrijkste ontwikkelingen van het vakgebied zijn. De State of Science bijeenkomsten bieden enerzijds een theoretische introductie van actuele ontwikkelingen in de bestuurskundige literatuur, maar leggen nadrukkelijk ook de relatie met de uitingen daarvan in de praktijk.

De aftrap van de State of Science bijeenkomsten vindt plaats op 15 mei 2019 bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Onder leiding van prof. Lars Tummers bespreken de we impact van de gedragswetenschap op de bestuurskunde als academische discipline, en omgekeerd, wat de bestuurskunde voor de gedragswetenschap betekent. De introductie wordt gevolgd door een serie van wetenschappelijke en vooral praktijkgerichte reflecties door specialisten die werkzaam zijn in de bestuurskundige praktijk, met nadruk op nudging prof. Denise de Ridder (HL Gezondheidspsychologie, UU), Else Zantinge (RIVM), onderzoeker en projectcoördinator nudging en gedragskennis RIVM,en wordt afgesloten met een column door Joram Feitsma Msc (promovendus UU).

 

16.00u              Welkom en introductie VB “State of Science” bijeenkomsten, Prof. dr. Mirko Noordegraaf (voorzitter VB) 

16.15u              Naar gedragen gedragsverandering: passende interventies in publiek management,.Prof. dr. Lars Tummers (hoogleraar Publiek Management en Gedrag, UU)

17.00u              De onderliggende principes van nudges, Prof. dr. Denise de Ridder (hoogleraar Gezondheidspsychologie, UU)

17.30u              Interactie met de zaal, dr. Harmen Binnema (UU), middagvoorzitter

17.45u              De waarde van nudging in beleid en praktijk, Dr. Else Zantinge (onderzoeker en projectcoördinator RIVM)

18.15u              Column: de toekomst van de gedragsoverheidJoram Feitsma MSc

18.30u              Slotwoord en borrel, Prof. dr. Mirko Noordegraaf (voorzitter VB)

19.00u              Einde bijeenkomst

 

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het openbaar bestuur en kennis wil nemen van de belangrijkste ontwikkelingen in bestuurswetenschap en de implicaties daarvan voor de praktijk. Wetenschappers van andere universiteiten en van andere disciplines zijn eveneens van harte welkom om met ons van gedachten te wisselen.

Aanmelden? Klik hier.

 

s2Member®