Donderdag 9 november 2017 heeft de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) tijdens de jaarlijkse conferentie van het Netherlands Institute of Government (NIG) in Maastricht, de winnaar bekend gemaakt van de Van Poeljeprijs 2016. De prijs is dit jaar gewonnen door Jeroen Candel (Wageningen University).

De Van Poeljeprijs is de jaarlijkse prijs van de VB voor het beste bestuurskundige proefschrift dat aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit is verdedigd. De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van professor Mirko Noordegraaf (Universiteit Utrecht) beoordeelde dit jaar een recordaantal van 46 dissertaties, dat is verkleind naar een longlist van 37 dissertaties, waaronder 23 Nederlandse- en 14 Vlaamse dissertaties.

Ondanks de Nederlandse/Vlaamse afkomst zijn de meeste dissertaties in het Engels geschreven. Een toenemend aantal dissertaties is niet langer een monografie, maar bestaat uit meerdere documenten, waarvan sommige al zijn gepubliceerd. De jury is op de hoogte van de debatten die dergelijke moderne boeken genereren en bijdragen aan de kwaliteit, auteurschap ed. Jonge wetenschappers tonen steeds meer het vermogen om duidelijke argumentatielijnen in het boek te creëren en ze tonen meer evenwichtige mixen van multi-authored en single-authored hoofdstukken.

Een groot deel van de boeken bevatte een combinatie van methodieken. De meeste proefschriften bevatten een case study, maar zijn wel divers qua inhoud en locatie. We kunnen concluderen dat  de Bestuurskunde een levendige en gevarieerde discipline is.

Het eerste juryberaad, dat net voor de zomer in Utrecht plaatsvond, stond in het teken van de bespreking en beoordeling van de 37 dissertaties. Dit resulteerde in een sterk gereduceerde ‘short list’, bestaande uit de volgende vier dissertaties, een mooie mix van Nederlandse- en Vlaamse universiteiten (op alfabetische volgorde):

  • Jeroen Candel, Putting Food on the Table. The European Union Governance of the Wicked Problem of Food Security, Wageningen University.
  • Joost Fledderus, User Co-Production of Public Service Delivery: Effects on Trust, Radboud University
  • Peter Oomsels, Administrational Trust: An Empirical Examination of Interorganizational Trust and Distrust in the Flemish Administration, University of Leuven.
  • Theo van Ruijven, Multidisciplinary Emergency Management. A Comparative Study of Coordination and Performance of On-scene Command Teams in Virtual Reality Exercises, University of Delft

Voor het tweede juryberaad, ‘Leuvens Beraad’, in oktober werden de shortlist dissertaties door de voltallige jury besproken en beoordeeld. Tijdens de vergadering (twee van de juryleden waren supervisors en trokken zich terug op de gang) werd unaniem voor de winnaar van de Van Poeljeprijs 2016 gekozen. Vanwege zijn bijdrage aan de literatuur over beleidsbepaling en beleidsintegratie voor complexe kwesties en de gemengde methoden van aanpak is de winnaar 2016:

Jeroen Candel met zijn dissertatie ‘Putting Food on the Table. The European Union Governance of the Wicked Problem of Food Security’.

In dit boek brengt Jeroen Candel verschillende academische velden samen voor een empirisch onderzoek op het gebied van de voedselzekerheid. Is de Europese Unie in staat om voedselzekerheid te garanderen. Candel laat zien dat de Europese Unie in staat is uitdagingen het hoofd te bieden, maar dat EU-governance gekenmerkt wordt door "relatief hoge graden van symbolische of discursieve besluitvorming". De juryleden waren vooral gecharmeerd van de hoofdstukken over beleidsintegratie. Niet alleen is dit een boek over ‘openbaar bestuur’ (openbaar beleid) maar richt zich vooral ook op voedsel- en voedselbeleid.

Jeroen Candel promoveerde aan Wageningen University bij prof. dr. Katrien Termeer, dr. Gerard Breeman en dr. Robbert Biesbroek.

Lees het volledige juryrapport hier. Lees hier het dankwoord van Jeroen Candel.

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij:

 

s2Member®