
Mirko Noordegraaf
Voorzitter
De laatste jaren richt hij zich met name op professionele organisaties, management van professionals en veranderende professionaliteit. Hij is associate editor van het Journal of Professions and Organization (JPO). Eerder richtte hij zich onder meer op het werk en gedrag van publieke managers, ambtelijke organisaties, en de professionalisering van publiek management.
Hij leidde adviesprojecten voor opdrachtgevers, onder meer in de sfeer van (contra)terrorisme, organisatieontwikkeling, implementatiestrategieën, en bestuursculturen. Hij was/is onder andere lid van de Studiegroep Openbaar Bestuur (SOB), de Visitatiecommissie gerechten, de Evaluatiecommissie Herziening gerechtelijke kaart (HGK), de Monitorcommissie goed bestuur PO, en de Evaluatiecommissie Deltawet.
Hij studeerde en promoveerde (cum laude) aan de EUR, en is sinds 2001 aan de UU verbonden. Sinds het begin van de jaren negentig is hij lid van de VB. Eerder diende hij twee termijnen als bestuurslid van de VB. In die hoedanigheid ontwikkelde en organiseerde hij met andere bestuursleden de VB Festivals. De laatste jaren was hij voorzitter van de jury van de VB Van Poeljeprijs (voor beste dissertatie). Voor nader contact: M.Noordegraaf@uu.nl.

Wilma Bosmans
Ambtelijk secretaris

Jasper Gruiters
Algemeen bestuurslid
Jasper Gruiters is beleidsmedewerker bij de gemeente 's-Hertogenbosch. Jasper studeerde European Governance aan USBO (Universiteit Utrecht) en internationale territoriale studies in Brno (Masaryk Universiteit, Tsjechië). Sinds 2015 is Jasper actief voor de Vereniging voor Bestuurskunde, vanaf november 2017 als bestuurslid. Naast bestuurslid van de VB is Jasper secretaris van de Partij van de Arbeid Utrecht.

Duco Bannink
Algemeen bestuurslid
Dr. Duco Bannink is universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de gecombineerde problematiek van beleidsintegratie en beleidsimplementatie. We hebben in Nederland grote decentralisatiebewegingen gezien op een aantal terreinen. Sociaal beleid en gezondheidsbeleid vallen daarbij meteen op, maar in de (recent opnieuw uitgestelde) Omgevingswet zien we een soortgelijke beweging. Het idee is dat we beter in staat zijn om verschillende beleidsdomeinen op elkaar af te stemmen als we de uitvoering van beleid dichter bij de burger organiseren: decentrale beleidsimplementatie versterkt beleidsintegratie. De vraag is of die beleidstheorie wel klopt. Bannink richt zijn onderzoek en onderwijs op die vraag. Hij schreef onder meer ‘Het Probleem Samenwerken,’ samen met Hans Bosselaar, en ‘Besturen Zonder Wij’ over deze problematiek.

Justin Spruit
Landelijk Overlegorgaan Bestuurskundeverenigingen
Justin Spruit maakt als voorzitter van het Landelijk Overlegorgaan Bestuurskundeverenigingen (LOB) deel uit van het bestuur van de Vereniging voor Bestuurskunde. Hij studeert aan de Universiteit Leiden de master Politicologie, met een specialisatie in Nederlandse politiek en de master Internationale Betrekkingen, met een specialisatie in EU-studies. Eerder heeft hij een bachelor Bestuurskunde aan dezelfde universiteit behaald. Daarnaast is hij lid van de Raad van Toezicht van het Landelijk Congres der Bestuurskunde en is hij voorzitter van de commissie die gaat over de inhoud van het oudste semiwetenschappelijke bestuurskundige tijdschrift van Nederland: Bestuurskundige Berichten.

Kristel Lammers
Algemeen bestuurslid
veranderkundige (SIOO) werkt ze graag aan een (maatschappelijke) opgave in een politiek-bestuurlijke omgeving, waar verschillende belangen en beelden over de uitkomsten zijn en waar omgaan met de diversiteit aan perspectieven aan de orde is. Ze heeft een energieke en doelgerichte stijl waarbij ze inhoud, proces, resultaat en mensen aan elkaar verbindt. Werken vanuit wat nu nodig is, gericht op het doel. Ze is regelmatig spreker bij congressen en bijeenkomsten of faciltator van workshops. Eerder was zij werkzaam bij KING, ICTU en Adviesbureau ZENC. Onlangs heeft ze een essay over de complexe opgave Omgevingswet gepubliceerd op de VNGsite: variëteit in verandering.
Het lidmaatschap van de Vereniging voor Bestuurskunde helpt haar om praktijkervaring te verbinden aan kennis, recente wetenschappelijke ontwikkelingen binnen het vakgebied bestuurskunde. Een mooie combinatie van praktijkwijsheid.

Jan Kees Helderman
Algemeen bestuurslid

Tom Overmans
Secretaris

Marcel van Bijnen
Algemeen bestuurslid

Elena Bondarouk
Algemeen bestuurslid
Dr. Elena Bondarouk is universitair docent bestuurskunde aan de Leiden Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de drijvende krachten achter de gedifferentieerde implementatie van EU-milieubeleid op decentraal niveau. Zij onderzoekt hoe participatory en multi-level governance de beleidsimplementatie en het bereiken van doelen op lokaal niveau beïnvloedt. Zij is vooral geïnteresseerd in natuurlijke experimenten waarbij zij onderzoekt hoe verschillende beleidsregelingen verschillende resultaten opleveren. Zo leidt ze verschillende onderzoeksprojecten waarbij de implementatie van luchtkwaliteitsbeleid op lokaal niveau in Nederland, Duitsland, Zweden, Frankrijk en Hongarije onder de loep genomen wordt. Hierbij spelen de beleidsnarratieven, mix van beleidsinstrumenten, interbestuurlijke coördinatie en samenwerking een belangrijke rol. Haar onderwijsactiviteiten draaien om governance van circulaire economie, beleidsanalyse, agendavorming en beleidsimplementatie.

Albert Jan Kruiter
Algemeen bestuurslid

Martijn van der Steen
Algemeen bestuurslid
Naast zijn functie bij de NSOB is Martijn van der Steen Bijzonder Hoogleraar bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, op de Leerstoel ‘Strategie en Toekomst’. Hij is als Extraordinary Professor verbonden aan de School of Public Leadership van de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en hij maakt deel uit van de Adjunct-Faculty van de Hertie School of Governance in Berlijn.
Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar overheidssturing in netwerken, het inbedden van toekomstgerichte noties in actuele beleidsontwikkeling, de vernieuwing van het overheidsbestuur en strategievorming. Hij promoveerde in 2009 aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift ‘Een sterk verhaal: een analyse van het discours over vergrijzing’. In zijn werk zoekt hij steeds het snijvlak op tussen wetenschap en praktijk.

Mark Reijnders
Algemeen Bestuurslid
Mark Reijnders studeerde Politicologie (Master in 2008) en Bestuurskunde (Master in 2011) aan de Universiteit Leiden. Hij was werkzaam als docent (2008-2019), bachelorcoördinator (2011-2014) en promovendus (2014-2019) bij het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. In 2020 promoveerde hij op zijn onderzoek naar vraagverlegenheid in het sociaal domein, oftewel: de problemen die hulpbehoevende ervaren met het vragen om hulp en ondersteuning. Sinds 2019 werkt hij als zelfstandig onderzoeker en docent/trainer voor verschillende opdrachtgevers in de publieke sector. Voor de Vereniging voor Bestuurskunde zat Mark eerder in de organisatie van het Festival der Bestuurskunde in 2014 en 2015. Sinds 2017 maakt hij deel uit van het VB-bestuur.

Henrico van Roekel
Algemeen bestuurslid
Henrico van Roekel is promovendus aan de Universiteit Utrecht, bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Hij werkt daar aan zijn onderzoek over hoe het welzijn van zorgmedewerkers beïnvloed wordt, en verbeterd kan worden, door leiderschap. Dit onderzoek voert hij uit in opdracht van Stichting IZZ, een collectief van Nederlandse zorgmedewerkers met 410.000 leden. Hiervoor behaalde hij zijn bachelor in bestuurs- en organisatiewetenschap alsmede de researchmaster aan hetzelfde departement. Tijdens zijn studie voerde hij onder andere onderzoek uit voor Gemeente Utrecht, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek.

Laura Klein
Landelijk Congres der Bestuurskunde

Johan de Kruijf
Penningmeester
Johan de Kruijf is universitair docent bestuurskunde en zelfstandig adviseur/ toezichthouder bij maatschappelijke organisaties. Hij studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 promoveerde hij op het thema aansturing van zelfstandige bestuursorganen, waarbij de centrale vraag is of bekostiging en toezichtstructuren met elkaar in evenwicht zijn. Meer recent ligt de aandacht bij risico en financieringsvraagstukken in het lokaal bestuur en schrijft hij blogs op www.riskcompliance.nl

Peggy Hurkmans
Vice-voorzitter
Zij begon haar carrière in het bedrijfsleven, maar maakte al snel de overstap naar de lokale overheid. Dat was in 2001, toen zij bij de gemeente Eindhoven in de stedelijke vernieuwing begon. Na een korte uitstap als interim-manager startte zij in 2009 bij de gemeente Heeze-Leende als afdelingsmanager en vanuit die functie groeide zij door naar haar huidige functie als gemeentesecretaris. Vanuit haar rol als gemeentesecretaris is zij ook lid van de Directieraad van de Gemeenschappelijke Regeling A2-gemeenten, waarin de gemeenten Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende alle bedrijfsvoeringstaken hebben ondergebracht.
Haar keuze voor de lokale overheid wordt ingegeven door haar passie om een bijdrage te leveren aan gemeenschappen. Het snijvlak tussen complexe maatschappelijke opgaven, een lokale overheid die dicht bij de burger wenst te staan en de vraagstukken die dat opwerpt, blijven haar boeien.
Als eindverantwoordelijke bij een kleine gemeente weet ze als geen ander wat het betekent om met een compacte organisatie de maatschappelijke opgaven op te kunnen pakken en zorg te dragen voor een goede dienstverlening dicht bij de burger.
Naast haar werk als gemeentesecretaris is zij onder andere ook actief als bestuurslid bij de Stichting Eindhoven Vitaal en algemeen bestuurslid bij de Vereniging voor gemeentesecretarissen (VGS).

Karin van Boetzelaer
Algemeen Bestuurslid
Karin van Boetzelaer is raadadviseur bij het Kabinet Minister-President van het ministerie van Algemene Zaken. Hier adviseert ze de Minister-President op het beleidsterrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid alsmede op het beleidsterrein van Financiën. Daarvoor heeft Karin in verschillende (leidinggevende) functies binnen de Rijksoverheid gewerkt, onder andere bij het ministerie van SZW en BZK. Karin studeerde Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de USBO.

Marcel Boogers
Algemeen Bestuurslid

Arne van Hout
Algemeen bestuurslid

Brenda Vermeeren
Algemeen Bestuurslid

Femke Verwest
Algemeen Bestuurslid
Femke Verwest is werkzaam als plaatsvervangend sectorhoofd van de afdeling Natuur en Landelijk Gebied bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het PBL is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyse op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging van kabinet en parlement door het verrichten van verkenningen, analyses en beleidsevaluaties.
Femke is supervisor van verschillende interdisciplinaire PBL-onderzoeken, zoals de Lerende evaluatie Natuurpact en de Lerende evaluatie Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland. Daarnaast geeft zij samen met het sectorhoofd leiding aan een team van 35 onderzoekers met verschillende disciplinaire achtergronden. Zij is tevens secretaris van de Community of Practice (CoP) van Multi-level Multi-actor governance van de fysieke leefomgeving, en is voorzitter van het PBL bestuurskunde-cluster.
Haar onderzoeksinteresses zijn: multi-level multi-actor governance vraagstukken, complexe transities en de ontwikkeling en toepassing van reflexieve onderzoeksmethoden (waaronder opgavegerichte evaluaties). Ze werkt graag aan complexe maatschappelijke vraagstukken en heeft vanwege haar voormalige functies (als onderzoeker en projectleider bij het Ruimtelijk Planbureau) een ruime kennis van een variëteit aan beleidsdossiers (natuur, woningmarkt, regionale economie, ruimtelijke ordening, verstedelijking, infrastructuur en energie). Ze studeerde bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden en is in 2011 gepromoveerd aan de Faculteit Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit.
Ze krijgt energie van innoveren en het verbinden van wetenschap, beleid en samenleving om zodoende relevante, bruikbare en goede kennis t.b.v. actuele maatschappelijke vraagstukken te kunnen ontwikkelen. Ze doet dit bij het PBL en wil deze interface-rol graag ook actief binnen haar eigen vakgebied (bestuurskunde) vervullen. Dit is haar drijfveer om toe te treden tot het bestuur van de Vakvereniging voor Bestuurskunde. Ze hoopt de wetenschap en de beleidspraktijk actief met elkaar te kunnen verbinden en bij te dragen aan inspirerende ontmoetingen, die verrijkend zijn voor beide werelden.