Agenda

Bekijk de activiteiten van de Vereniging voor Bestuurskunde en haar partners.

2 november 2023

VB-NIG Dialogue Ontbijtsessie bij de TU Delft. 

Amidst our pursuit of knowledge and progress, a pressing question arises: Why does equality in higher education and research remain a contested ideal? On March 8 of this year, as part of the Association for Public Administration’s 50th anniversary book, the chapter “Equality in Education: Steering Towards a Contested Ideal” was published. This book chapter raises questions like: what is the state of equality in our public administration education? To what extent does it play a role for PhD students embarking on a doctoral program? And what implications does it have for a career in academia?

During the VB-NIG Dialogue, we want to discuss both fundamental (e.g., what does it mean to provide equal opportunity in higher education?) and practical (how do, e.g., gender and being first-generation shape opportunities?) topics related to equality. We want to jointly reflect on our role as scholars in shaping a future of equal opportunity in higher education.

16 november 2023

Van Slingelandtlezing door prof.dr. Tamara Metze:  Een Posthumane Bestuurskunde: bestuur en beleid als missie gedreven katalysator van de duurzaamheidsopgaven.

Klimaatverandering tegengaan staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. De planetaire grenzen worden ruim overschreden en we voelen wat dat betekent: zomerstormen, hittegolven, watertekorten en overschotten. Naarstig zoeken wetenschap en samenleving naar socio-technologische innovaties: groene waterstof, ecodorpen, energie coöperaties, buurtbatterijen, genetische editing om de gewassen bestendiger te maken tegen het natuurgeweld. Zowel natuur als technologie zijn essentieel in een transitie naar een duurzame samenleving. Toch spelen zij altijd een bijrol, net als de volgende generaties, of de sociale gevolgen van klimaatverandering. In deze lezing onderzoek ik hoe een post humane bestuurskunde – waarin de relaties tussen mens, natuur en technologie centraal staan - op een praktische manier kan bijdragen aan duurzaamheidstransities.

De lezing start om 16.30 uur in Commissarissenzaal van Het Nutshuis en wordt om 18.00 uur afgesloten met een drankje en hapje

2 november 2023

Save the Date: Uitreiking Van Poeljeprijs door juryvoorzitter prof.dr. Sanneke Kuipers.

28 november 2023

De shortlist van de Verkiezing ‘Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023’ is bekend. 10 overheidsinnovaties zijn geselecteerd voor de tweede ronde. Het was een lastige keuze voor de jury, omdat er veel kwalitatief goede en originele inzendingen waren ingestuurd. Na overleg met de jury tijdens de Dragons’ Den worden op 22 september de drie finalisten bekendgemaakt. Op 28 november wordt één van de finalisten tijdens de uitreiking van de Overheidsawards gekroond tot ‘Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023’.

16 november 2023

Algemene Ledenvergadering van de Vereniging voor Bestuurskunde om 15.00 uur in de Commissarissenzaal van het Nutshuis te Den Haag.

16 november 2023

Algemene Ledenvergadering van de Vereniging voor Bestuurskunde om 15.00 uur in de Commissarissenzaal van het Nutshuis te Den Haag.

17 januari 2024

VB Nieuwjaarsbijeenkomst. Op 17 januari combineert de VB een nieuwjaarsborrel met een avond van de Bestuurskunde. Een combinatie van inhoud en gezelligheid om het nieuwe jaar in te luiden!

Onder andere oud-minister Wouter Koolmees, Directeur-Generaal Werk Stan Kaatee en Katrien Temeer (ROB en SER) gaan met elkaar in gesprek over het gebruik van akkoorden in Den Haag. Is er een toename zichtbaar? Hoe komt dat? Wat betekenen akkoorden voor de democratische legitimiteit én hoe gaat het sluiten van een akkoord in zijn werk in de nachtelijke uurtjes?

s2Member®