Uitreiking Van Poeljeprijs 2021

door | 15 okt 2022 | Nieuws, Prijzen VvB

Vrijdag 14 oktober 2022 heeft de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) tijdens de jaarlijkse conferentie van het Netherlands Institute of Governance (NIG) in Tilburg, de winnaar bekend gemaakt van de 45e Van Poeljeprijs. De prijs is dit jaar gewonnen door Sylke Jaspers, thans werkzaam bij het Instituut voor de overheid van de Katholieke Universiteit Leuven.

De Van Poeljeprijs is de jaarlijkse prijs van de VB voor het beste bestuurskundige proefschrift dat aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit is verdedigd. De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van professor Esther Versluis (Maastricht University) beoordeelde dit jaar 28 dissertaties, waaronder 8 van een Vlaamse universiteit en de andere 20 van Nederlandse universiteiten.

Dit jaar was 75% van de proefschriften een bundeling van artikelen, of een hybride vorm en 25% een meer “klassieke” monografie. De trend naar een toenemend aantal op artikelen gebaseerde dissertaties zet zich voort.

  • Marija Aleksovska – Utrecht University
    Under watchful eyes. Experimental studies on accountability and decision-making behaviour in the public sector
  • Lars Dorren – Antwerp University
    Analysis as therapy. The therapeutic function of ex ante analyses in infrastructure policy processes
  • Sylke Jaspers – KU Leuven
    By the public, for the public? Coping with value conflicts in the co-production of public services

Deze drie boeken zijn door alle juryleden gelezen en tijdens het intensieve juryberaad besproken, beoordeeld en gewogen.
Zoals altijd kan er maar één boek winnen. Terwijl de hoge kwaliteit van de drie boeken op de shortlist het de jury moeilijk maakte om te kiezen, was uiteindelijk één boek het meest compleet, en vertoonde de meest innovatieve eigen bijdrage. Op basis van haar nieuwe conceptuele model over hoe individuen omgaan met conflict in co-productie, een sterke multi-methodebenadering en solide uitvoering, is de winnaar van de Van Poeljeprijs 2021:

Sylke Jaspers voor haar boek By the public, for the public? Coping with value conflicts in the co-production of public services

Sylke Jaspers promoveerde aan de Katholieke Universiteit Leuven bij prof.dr. Trui Steen.

Lees het juryrapport hier.

s2Member®