Op 16 november 2017 wordt het boek ‘Waarom wethouder’ van Martin Knol gepresenteerd in het gemeentehuis van Zwolle. De oud wethouder van Deventer (8 jaar) en Zwolle (7 jaar) heeft meer dan 50 wethouders en voormalig wethouders gesproken die input hebben geleverd voor dit boek.

Tijdens een bijzondere bijeenkomst wordt het boek onder andere aangeboden aan burgemeester Henk Jan Meijer van de gemeente Zwolle. Henk Jan Meijer – van 1989 tot 2000 wethouder in de gemeente Den Haag – heeft zelf ook een bijdrag geleverd aan het boek.

Martin Knol speelt al vanaf 2010 met het idee om zijn ervaringen als wethouder op te schrijven. Het is beslist geen studieboek voor wethouders maar een aaneenschakeling van ervaringen, anekdotes, tips en valkuilen, die hij niet alleen wil delen met zittende en nieuwe wethouders. Ook burgers krijgen met dit boek inzage in het vak van wethouder.

“Kijk, ik was ambtenaar geweest en gemeenteraadslid, dus ik dacht dat ik wel ongeveer wist wat het wethouderschap zou gaan betekenen. En toch zat het vol verrassingen,” aldus één van de wethouders die in dit boek aan het woord komt. Voor het wethouderschap bestaat geen panklare opleiding. De enige leerschool is de dagelijkse praktijk en de ervaringen die je daarin opdoet. Het gaat niet vanzelf om dit boeiende en veelzijdige vak onder de knie te krijgen. Te vaak gaat het fout. Ongeveer 40% van alle wethouders die na de gemeenteraadsverkiezingen aantreedt, haalt de eindstreep van de collegeperiode niet. Het leidt tot persoonlijke teleurstellingen en het is slecht voor het openbaar bestuur. Het is dus belangrijk om tijd en energie te investeren om het vak van wethouder al doende te leren. De leerstof voor een wethouder ligt voor het oprapen. Het delen van alledaagse ervaringen met collega’s biedt de wethouder de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het eigen functioneren en een positieve ontwikkeling door te maken.

Ervaringen delen is daarom de kern van dit boek. Aan de hand van die ervaringen wordt het wethouderschap gedefinieerd in 12 fasen. De eerste fase is het moment van kandidaatstellen en de laatste fase gaat over de oud-wethouder. Daar tussenin zitten tien fasen die iedere wethouder in zekere zin doorloopt. Door bewust te investeren in de eigen ontwikkeling kun je van het wethouderschap een ervaring voor het leven maken.

Over een paar maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen in bijna 400 gemeenten. De samenstellingen van veel colleges van burgemeester en wethouders wijzigt. Dat betekent dat nieuwe wethouders benoemd worden. Het boek ‘Waarom Wethouder’ kan ervoor zorgen dat de 1445 wethouders zich beter kunnen voorbereiden op het wethouderschap.

Staatshuys is uitgever van dit boek en gevestigd in het geboortehuis van Thorbecke te Zwolle. Dit historische pand is nu ingericht als inspiratiecentrum voor de overheid en maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn binnen het publieke domein.

Waarom nu juist in dát huis? Thorbecke zag de rol van de overheid als faciliterend voor de samenleving. Een samenleving die zich organisch ontwikkelt. Wat betekent dit voor de rol van die overheid en welke invloed heeft dit op de verbinding tussen overheid en samenleving?

Juist die verbinding tussen overheid en samenleving is leidend voor Staatshuys en haar adviseurs. Zij zetten hun kennis en expertise graag in en laten zien hoe de soms lastige verbinding tussen overheid en samenleving ook op een andere manier tot stand kan worden gebracht. Dat dit juist in zijn geboortehuis plaatsvindt - waar Thorbecke op vele manieren zichtbaar is - ervaren de talrijke gebruikers als een toegevoegde waarde.

Martin Knol wil met zijn boek de verbinding tussen overheid / wethouder én samenleving versterken en hiermee een bijdrage leveren aan een stabiel openbaar bestuur.

Vanaf 17 november is dit boek verkrijgbaar in de boekhandel en via www.staatshuys.nl.

s2Member®