Wat?             Onze steden

Wanneer?    3 mei 2017

Hoe laat?     20:00 uur

Waar?          Senaatszaal, Domplein 29, Utrecht

Steden zijn terug, steden zijn 'in'. Steden hebben de toekomst. Het zijn broedplaatsen van economische, sociale, ecologische, culturele en politiek-bestuurlijke innovatie. Wie het zich kan veroorloven keert terug naar de stad vanuit de randgemeenten waar de middenklasse in de jaren zeventig en tachtig nog naartoe vluchtte. Tegelijkertijd zijn steden brandpunten van sociaal-economische ongelijkheid, interetnische spanningen en 'multiproblemen'. Linksom of rechtsom, onze steden zijn laboratoria van onze toekomsten. Wat moet het nieuwe kabinet weten over de staat van onze steden, en over de manier waarop stedelijke ontwikkelingen slim (en minder slim) in banen kunnen worden geleid?

De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) en het Strategisch Thema Institutions for Open Societies (IOS) van de Universiteit Utrecht (UU) organiseren een ontmoeting tussen wetenschap en bestuurspraktijk waarin we licht werpen op wat onze steden nu zijn en wat ze kunnen worden. Drie toonaangevende UU-hoogleraren van steden en stedelijkheid (politicoloog/innovatiewetenschapper Maarten Hajer, economisch historicus Maarten Prak en geograaf-planoloog Pieter Hooijmeijer) presenteren pitches en gaan vervolgens het gesprek aan met de oud-burgemeester van Amsterdam en VNG-hoogleraar Job Cohen en programmadirecteur Stad van het ministerie van Binnenlandse Zaken Bert van Delden. VB-voorzitter en IOS-onderzoeker Paul 't Hart faciliteert het debat op het podium en in de zaal.

Maarten Hajer sprak in zijn oratie 'De macht van de verbeelding' bij de aanvaarding van het faculteitshoogleraarschap ‘Urban Futures’ aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht over de toekomst van stedelijke gebieden.

Deze avond maakt deel uit van een hele serie debatten in de VB-reeks 'Wat het nieuwe kabinet zich moet realiseren'. Voor informatie over de andere evenementen in deze reeks, klik hier.

Aanmelden

Entree is gratis, inschrijven kan via Eventbrite.

Ga naar EventBrite